Категории

Билтен

Песочен часовник Цела големина

Песочен часовник

Роман од Данило Киш, еКнига, на македонски.  

Превод од српски: Катица Гароска Ацевска. 

Повеќе детали

By buying this product you can collect up to 5 loyalty points. Your cart will total 5 points that can be converted into a voucher of 5 ден..


Купувачите кои го купиле овој наслов, купиле и:

ISBN 978-9989-59-588-2

Дополнителни содржини:
– Био-библиографска белешка

Данило Киш (1935-1989) поет, раскажувач, драмски писател, преведувач со огромна енергија и ерудиција кого Милан Кундера го нарекол величествен, а Салман Ружди го вброил меѓу десетте најголеми европски романописци. Преведуван е на многу светски јазици и добитник на многубројни меѓународни признанија и награди. За романот Песочен часовник, објавен во 1972 година ја добил НИН-овата награда која неколку години подоцна ја вратил.

Романот Песочен часовник, роман за траумата на холокаустот, се смета за ремек-дело на Данило Киш. Во овој роман се среќаваат истите ликови и епизоди како во останатите две дела од трилогијата за еврејското семејство Сам (Бавча и пепел, Рани јадови), но овој пат фокусот е на ликот на таткото. Во шеесет и седум фрагменти поделени во поглавја чии наслови се повторуваат (Слики од патување, Белешки на еден лудак, Истражна постапка и Испитување на сведокот) евоциран е животот на Е.С. без некакво временско растојание. Неговите размислувања, сеќавања и сништа прикажани се во нивниот жив тек.

Песочен часовник е роман со извонредна реконструктивна сила во кој низ судбината на таткото на семејството се пресликува логорската историја на XX век. Романот претставува голема сага на современата книжевност за потрага по таткото, по сопствениот идентитет и по можноста за сознавање на својот свет и на неговата историја. Заднината на сето тоа е геноцидот.

  • Јазик: македонски
  • Формати на документи во zip-от: epub | mobi | azw3
  • Големина на zip документот (MB): 3.61

мобилна верзија