Категории

Билтен

Под површината Цела големина

Под површината

Поезија од Алеш Дебељак (2008)

Превод од словенечки: Игор Исаковски. 

Едиција Бореа, книга 17

Под површината го собира во себе она кое некогаш било горе, кое сме го дишеле. Сега, фрлени под вода, во една темнина и влажнотија која ни ги гуши гласовите, можеме само да се обидуваме да испливаме нагоре.

Повеќе детали

By buying this product you can collect up to 14 loyalty points. Your cart will total 14 points that can be converted into a voucher of 14 ден..


ISBN 978-9989-928-78-9, 12x17 см., 94 страници 
корица: мат пластифицирана

Дополнителни содржини:
– Био-библиографска белешка

Најновата книга поезија на Алеш Дебељак е конципирана како една голема поема во која мотивите варираат и се преплетуваат. Под површината го собира во себе она кое некогаш било горе, кое сме го дишеле. Сега, фрлени под вода, во една темнина и влажнотија која ни ги гуши гласовите, можеме само да се обидуваме да испливаме нагоре. Иако некој можеби би очекувал подводноста на пеењето да биде придушена, Дебељак тоа на своите стихови не им го дозволува: иако лирски по изразот, тие во себе носат епски пораки низ слики кои се насекаде наоколу – а најмногу длабоко во нас.

И. Исаковски

  • Извадок
    PDF извадок од книгата
  • Press
    Соопштение за јавноста

мобилна верзија